Dongen kleurt nog een keer oranje

      Reacties uitgeschakeld voor Dongen kleurt nog een keer oranje

Dongen heeft er sinds vorig jaar een evenement bij. Een evenement waaraan iedereen kan deelnemen en plezier beleven: de Doorkomst van de Roparun door ons dorp. Maar liefst 171 Roparunteams zullen op 28 mei door Dongen trekken. Lopers, fietsers en begeleidende voertuigen zijn op weg van Enschede naar Rotterdam. Dit wordt gedaan voor het goede doel, de zorg voor kankerpatiënten. 

535 kilometer

De kortste route wordt hierbij zeker niet gekozen. Een vijftalprovincies wordt aangedaan. Hierbij lopen de meeste kilometers door Noord-Brabant. Er moet namelijk wel aan de 535 kilometers gekomen worden, de afstand van Parijs naar Rotterdam. Dat de Roparun ook dit jaar weer in Nederlandblijft heeft alles te maken met de grandioze ontvangsten die de teams mochten ervaren op deze nieuwe route. Daarbij is Dongen niet onopgemerkt gebleven. Het werd in 2022 verkozen tot op twee na beste doorkomstplaats. Dongen liet zich dan ook van haar beste kant zien. De zes kilometer die de Roparunkaravaan door Dongen loopt kleurde oranje, de teamkleur van Roparunteam ’t Halve Zolenlijntje. Er was muziek en applaus in de straten en op het terrein van ATV Atledo stond een grote feesttent waarin de teams ondergedompeld werden in een bruisend feest. Muziek van een vijftal bands leverde een energieke en spetterende sfeer op. De burgemeester en wethouder juichten met de toegestroomde Dongenaren voor de lopers en fietsers die bijna allemaal wel even halt hielden om hiervan te genieten. 

Nog een oranje feest

Ook dit jaar is er weer een prachtig programma in elkaar gezet. ’t Halve Zolenlijntje heeft in samenwerking met Atledo een feest voorbereid dat geen Dongenaar wil missen. Ook van buiten Dongen hebben al vele belangstellenden aangegeven de echte Roparunsfeer op te komen snuiven. Vijf bands en een dj treden zondag 28 mei van 17.00 tot 24.00 uur belangeloos op. Er is een podium, een catwalk met rode loper, er is lekker eten en drinken in overvloed en sfeer is ongetwijfeld weer helemaal top. Heel Dongen wordt sowieso betrokken bij deze Doorkomst. Langs de hele route wordt er van de bewoners gevraagd om hun huis en tuin in het oranje te versieren. Dit werd vorig jaar door de teams ook erg gewaardeerd. Zo kunt usamen laten zien, dat de Roparun leeft in Dongen. Vlaggetjes, ballonnen, en andere oranje attributen kunnen uit de (verkleed-)kist. Wethouder René Jansen is de jury die de mooist versierde panden zal belonen met een prijs.  Ook in de feesttent is de dresscode oranje. Dit jaar doen er ook een mooi aantal horecaondernemers mee om de lopers een feestelijk onthaal te bieden. Zowel bij ’t Karrewiel, Den Hamse Bok, Janssen en Janssen, Winkk, De Cammeleur, Loud en BART is er muziek en ambiance. Als de lopers in Dongen arriveren hebben ze er 346 kilometers op zitten. Ze zijn dus ook allemaal op zaterdag al gestart. Voor ze de tweede nacht ingaan om de resterende 189 kilometers te overbruggen naar de Coolsingel worden ze nog een keer goed opgepept door de Dongense bevolking. 

Veel acties voor het goede doel

Roparunteam ’t Halve Zolenlijntje bestaat voor een belangrijk deel uit Dongenaren en de connectie met Atledo is overduidelijk. Het enthousiaste team was dit jaar weer zeer actief. Niet alleen met de organisatie van deze doorkomst, trainingen en vergaderingen. Het hele seizoen stonden er acties op de agenda waarmee geld voor de palliatieve zorg voor kankerpatiënten opgehaald werd. Sint en piet kwamen hiervoor op bezoek, er werd meegeholpen bij de Kaaienloop en de Cross for the Crocus, er werd een eigen trailrun georganiseerd, er werd halve Zolenbier verkocht en er waren in Dongen twee zeer succesvolle miniroparuns gehouden bij BS Heilig Hart en BS Sint Jan. Na de Roparun wordt bekendgemaakt wat deze inspanningen in het totaal opgebracht hebben. ’t Halve Zolenlijntje staat in de startblokken voor haar monsterrace. Atledo gaat weer voor een grandioos feest. De straten stromen hopelijk vol met oranje geklede mensen die een terras opzoeken of voor hun eigen huis gaan juichen.  Dongen gaat oranje kleuren