Fantastische Miniroparuns op de Noorderpoort en de J.J. Anspachschool

Rennen voor het goede doel op twee scholen

Dat de Roparun leeft in Dongen wisten we al langer. Maar twee sponsorlopen op twee
opeenvolgende dagen blijft natuurlijk bijzonder. Op 18 mei werd er gelopen op de parkeerplaats
van de J.J. Anspachschool. Een dag later was het de beurt aan De Noorderpoort. Beide keren was
uiteraard Roparunteam ’t Halve Zolenlijntje van de partij.


Kippenvel

Op beide scholen waren er gastlessen gegeven en hing de school vol met posters en spandoeken.
Kinderen en hun leerkrachten waren daadwerkelijk gaan trainen in estafettelopen. Strikdiploma’s
werden versneld gehaald, want er moest gepresteerd worden. Nou, dat was te zien. Op beide dagen
was het behoorlijk warm. Maar toen het confettikanon afgeschoten was, werd er gerend tot de
wangen rood en de haren nat waren. Dat kwam natuurlijk ook omdat er langs de kant vele (groot-)
ouders stonden aan te moedigen.
Dat waren tegelijkertijd ook meestal hun hoofdsponsors. Die kregen dus waar voor hun geld. Het Roparunteam ’t Halve Zolenlijntje verzorgde de sponsorloop van een feestelijke aankleding, muziek, een speaker, drinken en lekkers na de loop en begeleiding van de enthousiaste kinderen.
Net na de bocht werden er honderden high-fives gegeven aan de Orange Donkey, de onvermoeibare mascotte van ’t Halve Zolenlijntje. Ook de toeschouwers lieten zich niet onbetuigd. Heel wat ouders, leerkrachten, maar ook opa’s en oma’s renden mee. Toen de laatste en oudste kinderen van de scholen gelopen hadden, verzamelde de hele schoolgemeenschap zich voor de apotheose.

Op de J.J. Anspachschool werd eerst stil gestaan bij het 100-jarig bestaan van de school. Juffrouw Ans liep die 100 jaar in vogelvlucht door en knipte een lint door. Dit was de symbolische en officiële opening van het museum dat in de school ingericht was. Toen was het moment daar, dat de eindopbrengst van de miniroparun bekend gemaakt ging worden. Er waren kleuters die schrokken dat er met een 0 begonnen werd. Maar toen de kinderen alle symbolen en cijfers omgedraaid hadden, werd er alleen maar gejuicht. Er stond €5530,60 te lezen! Om kippenvel van te krijgen zeiden de Roparunners.

Op de Noorderpoort was het ook spannend. Ten eerste vanwege het weer. Gelukkig konden alle groepen hun sponsorloop nog net doen voor de stortbui viel. Het bekendmaken van de eindopbrengst moest wel in de hal gebeuren. In 2020 was er al een mooi bedrag opgehaald voor de Roparun, maar vanwege de toen plotseling invallende corona kon er geen miniroparun gehouden worden. Het begin bedrag van twee jaar geleden stond al op €1532,45, maar dat vonden veel kinderen en hun sponsoren blijkbaar nog niet genoeg. Alle verwachtingen werden overtroffen toen het uiteindelijke bedrag op €4398,92 bleek uit te komen. Monden vielen open van verbazing, maar uit de meeste monden klonk een gejuich van trots en blijdschap.
Al dit geld, samen bijna tienduizend euro, gaat naar de Roparun. Die zorgt er op haar beurt voor dat
het geld besteed wordt aan de palliatieve zorg voor kankerpatiënten.


Nog meer Roparun – feest in Dongen

De Roparun loopt dit jaar niet van Parijs naar Rotterdam. De estafetteloop van ruim 530 km gaat van Enschede naar Rotterdam en doet daarbij ook Dongen aan. De beide vestigingen van de J.J. Anspachschool liggen aan de route. Maar ook van De Noorderpoort bleken er heel wat leerlingen aan de route te wonen. Die passage op 5 juni zal niet ongemerkt voorbij gaan. De route gaat, net als ’t Halve Zolenlijntje, oranje kleuren. ’t Halve Zolenlijntje heeft een van haar bivakplaatsen in Dongen en in het gebouw van de J.J. Anspachschool gaan zo’n 25 vrijwilligers van de Stichting Roparun overnachten.
Op het terrein van Atledo is er een ware festivalsfeer met een vijftal bands en zangers en een DJ. Alle 157 passerende teams zullen daar een onvergetelijk onthaal krijgen. De leden van ’t Halve Zolenlijntje nodigden dan ook alle aanwezigen op de scholen uit om op de avond van 5 juni te komen aanmoedigen, want ze hadden bewezen prima supporters te zijn en wel van een feestje te houden.