Doorkomst van de Roparun valt in de prijzen

      Reacties uitgeschakeld voor Doorkomst van de Roparun valt in de prijzen

Grote eer voor heel Dongen

Roparunteam ‘t Halve Zolenlijntje organiseerde vorig jaar in het Pinksterweekend in samenwerking met Atletiekvereniging Atledo een grandioze doortocht van de Roparunkaravaan door Dongen. Dit is niet onopgemerkt gebleven. Na een stemming door de Roparundeelnemers en een beoordeling door een speciale commissie werd op 7 juni bekendgemaakt in Rotterdam dat de Doorkomst Dongen de derde prijs had gewonnen.

Feestelijke uitreiking van de titel Roparunnerstad 2022

Op zaterdag 7 januari toog een delegatie van ’t Halve Zolenlijntje en AV Atledo naar het Nieuwe Luxortheater in Rotterdam. Daar werden tijdens een bijeenkomst voor alle Roparunteams bekend gemaakt welke plaats de titel Roparunnerstad van 2022 mag dragen. Een hele eer, omdat er dit keer wel een veertigtal doorkomsten voor de Roparunners georganiseerd waren. Er waren drie prijzen beschikbaar gesteld plus een aanmoedigingsprijs. De Doorkomst door Dongen werd beloond met een derde prijs. Een grote eer, ook omdat de andere twee plaatsen , Ossendrecht en Oud-Beijerland hun doortochten al tientallen keren eerder organiseerden. In Dongen was dit voor het eerst. Ook was er sprake van grote tijdsdruk, omdat er pas vanaf maart bij elkaar gekomen kon worden vanwege de corona maatregelen. De prijs werd uitgereikt in de vorm van een cheque van €6500,00. Dit mooie bedrag kan door het comité van de Doorkomst Dongen gedoneerd worden aan een lokale instantie waarvan de doelstellingen in de lijn liggen van de missie van de Roparun. Dit is de palliatieve zorg voor kankerpatiënten. Binnenkort zal bekend gemaakt worden aan welk doel dit geld overhandigd gaat worden.

Heel Dongen oranje

In 2022 was het de eerste keer dat de Roparun door Dongen kwam. Die gelegenheid werd gelijk te baat genomen door ’t Halve Zolenlijntje om een onvergetelijke en vooral feestelijke doorkomst te organiseren voor alle 15 teams die Dongen passeerden. Langs de zes kilometer lange route hing een lang lint van oranje vlaggen en posters. Oranje is de teamkleur van ’t Halve Zolenlijntje. Ondanks het slechte weer op die tweede Pinksterdag liet Dongen zich van zijn beste kant zien. De lopers werden gedragen door de aanmoedigingen, muziek en versieringen aan de huizen.

Atledo, B&W en de Dongense gemeenschap

Bij het atletiekterrein van AV Atledo was het echt een heel groot feest. In de grote feesttent traden vijf bands en zangers op voor een dol enthousiast publiek. De aankleding van de passage op het terrein van Atledo was geweldig. Er stond een oranje Eiffeltoren. De Orange Donkey mascotte ontving alle lopers en fietsers met een high five. In de tent stond burgemeester Marina Starmans om te laten zien hoe blij Dongen was dat de Roparun ons dorp aandeed. Wethouder René Jansen had eerder op de dag de bewoners van de mooist versierde huizen verrast met een leuke prijs. En ’s avonds stond hij achter de bar om alle feestvierders van een drankje te voorzien. De samenwerking met AV Atledo en burgemeester en wethouders was voor ‘t Halve Zolenlijntje niet alleen hartverwarmend, maar ook essentieel. In het weekend dat het complete Roparunteam onderweg was bouwden vele vrijwilligers het feestterrein op en ook ’s avonds lag de hele logistiek en bemanning van alle posten in handen van Atledo. De kosten van de hele aankleding, feesttent, podium, licht en geluid zijn in zijn geheel gesponsord door Dongense ondernemers. Dongen heeft laten zien waarin het goed is: een evenement dragen met vele partners en zo tot een succes maken. Fijn dat dit ook buiten Dongen gezien is.

Halve Zolentrail

Het actieve team is het Roparunseizoen al vroeg begonnen. Statiegeldacties, helpen bij Dongenice en een zeer geslaagde Sint en Pietenactie hebben de eerste mooie bedragen al opgeleverd voor het goede doel. Dit doel is onveranderd de palliatieve zorg voor Kankerpatiënten. Een groot nieuw evenement dat het team dit jaar voor het eerst organiseert is een eigen trailrun. Deze loop, die natuurlijk de Halve Zolentrail heet, gaat van start op zaterdag 4 maart. Er is een prachtig en uitdagend parcours uitgezet op de Vrachelse hei bij Oosterhout. De afstanden zijn 10 en 20 km. Zandverstuivingen, steile hellinkjes, slingerende bospaden en veel natuurschoon staan de lopers te wachten. De opbrengsten van deze trailrun gaan ook weer naar de Roparun. De werkgroep die deze loop tot in de puntjes heeft georganiseerd hoopt op een grote deelname. Inschrijven kan nog steeds via het inschrijfformulier.

De top 3 van Route Zuid op het podium